Luna decembrie ne duce rapid cu gândul la prieteni și familie, „acasă”. Ne năpădesc amintirile, devenim emoționali și ceva mai vulnerabili. Finalul de an vine și cu acea evaluare personală a „ce am realizat anul acesta?” și în funcție de unde te afli pe linia dorită, starea e pe plus sau pe minus. Dacă așteptările pe care le aveai nu s-au îndeplinit, emoțiile negative își fac apariția. Și cum spuneam în alt articol, am fost învățați să ne ferim de emoțiile negative.
În cazul în care nu ești acolo unde ți-ai planificat să ajungi până în decembrie 2017, posibil să apară gânduri de genul: “nu pot să trec peste sărbătorile astea singur/ă”, “dacă până acum nu am făcut, nu o să-mi iasă niciodată”, “o să stau să mă uit la filme singur/ă”, “nu mai vreau la ai mei…Iar mă întreabă de ce sunt singur/ă”. Și aș putea să continui. Asta în cazul în care nu ești într-o relație. Luna decembrie este o lună neprietenoasă cu cei care nu sunt într-un cuplu. Peste tot inimioare, imagini idilice, așteptări peste așteptări. Frigul de afară, ziua scurtă, curând zăpada, pozele care încep să apară pe rețelele de socializare în care prietenii scot în față căt de fericită este viața lor…parcă toate sunt gândite să te adâncească în starea de tristețe pe care începi să o simți.
În tot acest context, ai de făcut niște alegeri care îți vor înlesni un decembrie mai vesel și ușor de depășit sau dimpotrivă. Nu exită alegerea perfectă care să te ferească de toate emoțiile negative, insă poți face lucruri care să te facă să te simți mai bine.
Ce te sfătuiesc să eviți:
- izolarea, „carapacea”. Da, poți să ai momente e tristețe, melancolie, dar nu te lăsa în totalitate pradă lor. Cum spuneam și mai sus, emoțiile vin și trec, indiferent de natura lor.
- o relație doar pentru că vin sărbătorile și gândul de a trece prin ele singur/ă te îngrozește. Astfel de alegeri, de multe ori nepotrivite, duc la o și mai mare tristețe curând, pierdere de timp și energie.
- cumpăratul a ceea ce nu ai nevoie. Poți respira adânc și treci de magazinul tentant. Este o bucurie de moment care nu durează mult odată ce ai ajuns acasă.
- mersul cu forța la evenimentele unde știi deja că nu te vei simți în largul tău. Poți să refuzi politicos și în schimb să alegi o altă activitate cu potențial de bucurie mai mare.
Ce poți face în schimb?
- ce ai în viața ta și te face fericit/ă? Motive să ai o stare de tristețe cu siguranță găsești fără efort, însă aș vrea să începi să iei în calcul care sunt oamenii, evenimentele, momentele care te ajută, care te fac să zâmbești, să te simți conectat/ă cu cei din jurul tău.
- dă-ți voie să simți. Fiecare dintre noi are gânduri care îi activează starea de tristețe sau melancolie în această perioadă. Și nu este nimic rău în asta. Emoțiile vin și trec atâta timp cât le acordăm puțină atenție și nu opunem rezistență.
- odihnește-te. Chiar dacă nu ai bifat tot de pe lista ta de anul acesta, este bine să iei o pauză și să te relaxezi. Efortul susținut ne ține în priză și, cu timpul, eficiența scade. Dormi, uită-te la câteva filme, sună-ți prietenii pentru care nu ți-ai mai făcut timp, citește. Conectează-te cu tine.
- fă sport. De orice fel, în orice moment și loc. Și o simplă plimbare este binevenită. Dacă poți merge la munte este nemaipomenit, insă dacă rămâi în oraș poți ajunge în cel mai apropiat parc. Singur/ă sau nu, contactul cu natura ajută mult în perioadele mai grele, secreția de serotonină accentuează stările pozitive. De asemenea, ar fi foarte bine dacă ai ieși afară pe timp de zi. Chiar dacă nu este soare în multe zile, lumina naturală ne ajută să avem o stare generală mai bună, ne dă energie (de la secreția de cortizol).
- caută ajutor, companie. Este posibil să ai tendința să faci alegeri mai puțin benefice pentru tine în această perioadă. Pentru a “rezista tentațiilor” și a merge pe o direcție sănătoasă, îți recomand să stai de vorbă cu cineva specializat.
Eu sunt alături de tine și pe final de an. Te aștept la prezentarea Improving și am planificat un workshop în decembrie special pentru că știu că nu este o perioadă usoară când tânjești după “jumatatea ta”.
Din pacate ma regasesc asa bine in „cumparatul a ceea ce nu ai nevoie” si „mersul la evenimente” pe care nu mi le doresc…multumesc mult pentru sfaturi! O sa incerc sa pun in aplicare de acum! Primul pas – odihna. Doi – conectare cu prieteni dragi pe care nu i-am sunat de muult…timpul, bata-l vina!!