Ședințele de terapie cu un psiholog sunt privite din ce în ce mai bine. Am avut un drum lung de parcurs: psihologul pe vremuri era acela la care dacă ajungeai, ceva clar era în neregulă cu tine. Evoluția, știința și descoperirile ne-au ajutat să înțelegem că acesta este un proces normal în contextul în care trăim pentru o viață mai relaxată.
-
dacă te simți constant obosit/ă, simți că nu mai faci față, că ceea ce se întâmplă este prea mult pentru tine, tristețe, neajutorare;
-
dacă lucrezi foarte mult, stai permenent în tensiune și oricât ai face nu este suficient;
-
dacă îți este greu să duci la îndeplinire activități zilnice normale legate de casă, job, sănătate, familie și prieteni;
-
dacă ai o adicție pe care ai conștientizat-o singur/ă sau cu ajutorul celor apropiați (alcool, droguri, jocuri de noroc etc);
-
dacă simți că poți mai mult și nu știi cum să faci (aici poți alege și un coach care să te sprijine)
Dacă ai epuizat deja familia și prietenii și starea ta nu s-a îmbunătățit, te sfătuiesc să mergi la un specialist.
Am auzit multe povești care mai de care în legătură cu unii “profesioniști” de pe piață. Și atunci ai nevoie de câteva linii pe care să le urmărești pentru a-ți crește șansele să găsești un specialist potrivit pentru tine:
În cazul în care nu ai asemenea cunoștințe sau nu vrei să pui o astfel de întrebare, următorul pas este online. Întră pe pagini de specialitate și acolo poți găsi nume din care să alegi. Pentru că tot suntem online, poți da o căutare după nume și să găsești tot felul de informații despre acel om și articole, în cazul în care are activitate de acest gen. Observă activitatea de pe Social Media și, dacă îți place ceea ce vezi/citești, contactează-l.
Aceasta este o întrebare cheie. Majoritatea dintre noi avem un răspuns aproape intuitiv când vine vorba despre sexul psihologului. Cu origini în copilărie și explicație de găsit împreună, este bine să îți asculți acest impuls. Îți va da un confort de care cu siguranță vei avea nevoie. Nu îți face mustrări de conștiință în era #meetoo și alege ceea ce te face să te simți confortabil. Discuți mai departe cu psihologul ales și acest subiect, dacă vrei.
Ai găsit pe cineva și te hotărăști să îl/o contactezi. Sunt câteva aspecte de care este bine să ții cont. Unde a făcut școala și ce specializare are? Câți ani de experiență are în acel domeniu? S-a mai ocupat de cazuri similare (aici presupune să îi spui pe scurt despre ce este vorba)? Cât durează și cât costă o ședință (prețurile și duratele diferă, așa că este normal să întrebi). A făcut ședințe de terapie pentru a-și îmbunătăți viața personală? Această ultimă întrebare este din nou importantă. Cineva care face terapie și nu a fost niciodată din alegere personală la psiholog, nu este o persoană suficient de deschisă pentru a te ajuta. Orice formare pentru specializare într-o formă de terapie presupune ore obligatorii de terapie. În afara acelor ore, a apelat la serviciile unui specialist pentru vreun moment în viață? Dacă da, poți trece la etapa următoare.
Îți pot spune, de exemplu, că cine alege Improving și lucrăm împreună, are la dispoziție o platformă online unde păstrăm legătura între ședințe și primește resurse de care are nevoie. Aici primesc provocări periodice care să îi sprijine în construirea și menținerea unor noi obiceiuri sănătoase.
Îți place de omul din fața ta? Cât de confortabil te-ai simțit? Te-ai simțit ascultat/ă? Important este ca la finalul ședinței sentimentul să fie unul de ușurare, că ai găsit pe cineva căruia să i te poți deschide cu ușurință. Mai departe veți vedea împreună cum evoluează lucrurile.
Ce este de reținut în cazul terapiei de cuplu este că psihologul trebuie să fie atent în a nu lua partea nici unuia dintre parteneri, astfel încât partenerii să fie în echilibru în discuții. Acest aspect este destul de greu de observat, așa că nu te grăbi în a lua decizii. Observă cât poți de detașat pe parcursul a două-trei întâlniri și apoi poți aduce subiectul în discuție deschisă.
Cercetările spun că da, terapia funcționează. În cazul stărilor dese de anxietate, tristețe, suferință. Date statistice confirmă că după aproximativ 8 ședințe de terapie, 50% din clienți spun că se simt mai bine, sunt mai încrezători în ei și viitor. Procentul crește până la 75% satisfacție în cazul celor care sunt în terapie pe o perioadă de șase luni sau mai mult.