fbpx

Ce au în comun despărțirile și emoțiile provocate de Coronavirus

despartire si coronavirus

Ce au În comun despĂrȚirile Și emoȚiile provocate de coronavirus

De câteva săptămâni avem o stare crescută de alertă din cauza răspândirii rapide a virusului COVID-19. Am început să auzim despre acest subiect la început de ianuarie, dar era în China, prea departe și prea puțină informație ca să aibă vreun alt efect asupra noastră.
Deși România a luat niște măsuri bune din timp, ele nu au fost respectate. Oamenii nu realizau și nu se puteau desprinde atât de repede de starea de normalitate de „până ieri”. Zilele acestea, mai ales cu măsurile de Stare de Urgență, am început cu toții să realizăm că totuși ceva se întâmplă și ar trebui să începem să fim atenți.
Stadiile prin care trecem cu toții în aceste momente sunt extrem de asemănătoare celor care urmează unei despărțiri sau unui divorț:
  • negare – „Acest virus nu mă va afecta pe mine.”,
  • furie – „Nu pot să cred că mă forțează să stau în casă!”,
  • negocierea – „Dacă voi sta departe o perioadă de două săptămâni, va fi ok, nu-i așa?”,
  • tristețea – „Nu văd sfârșitul, nu știu când și cum se va termina” și
  • acceptarea, stadiul final – „Ok, cred că nu e de glumă. Se întâmplă și trebuie să văd ce pot face în această situație”.
În funcție de stadiul în care te afli în acest moment, vei avea atitudinea caracteristică. Într-un final, toți vom ajunge la acceptare pentru că altă cale nu există. Ce face diferența în acest moment este timpul în care parcurgem aceste stadii: orice stadiu care duce la nerespectarea recomandărilor și obligațiilor pe care le avem, duce la creșterea interacțiunilor și deci, a posibilității răspândirii virusului COVID-19.
Aspectul cheie din stadiul de acceptare este faptul că începem să simțim că avem din nou un oarecare control și putere. Știm ce avem de făcut, ce este în controlul nostru:
  • mă pot spăla pe mâini
  • pot păstra distanța
  • mă pot descurca în această perioadă cu strictul necesar
Spuneam că emoțiile pe care le simțim în această perioadă sunt asemănătoare suferinței în urma unei despărțiri.
Simțim că ceea ce se întâmplă acum ne va schimba lumea în care trăim, doar că nu știm exact cum va arăta. Ce este diferit acum este că suferim cu toții și este bine să înțelegem acest aspect. Fiecare dintre noi este la unul din stadiile de mai sus și se manifestă diferit.
Această suferință este anticipată pentru că efectele abia încep să se vadă. Unii au fost deja afectați din punct de vedere economic, alții încep să se oprească din ce fac pentru a observa și a se gândi cum vor fi ei afectați în realitate. Realitatea ne scapă momentan, insă mintea umană răspunde acestei suferințe anticipate prin crearea unor scenarii sumbre despre ce ar putea urma. Suntem inundați de imagini fataliste create de teama de Coronavirus. Este un inamic pe care nu îl putem vedea și care ne face să ne simțim în nesiguranță, în mod colectiv. Suferim atât la nivel individual cât și la nivel global.


Ce poți face pentru a face față acestei suferințe?

În primul rând este necesară conștientizarea stadiilor și identificarea stadiului în care te afli.
Scenariile sumbre pe care mintea ta le poate produce în această perioadă nu îți vor da pace și nu le vei putea ignora. Obiectivul este să creezi și scenarii pozitive care să echilibreze balanța. Gândește-te că și acest lucru va trece, poate că nu mulți din universul tău vor fi afectați, poate că nu va și afectat niciunul din cunoscuții tăi și veți avea ocazia să vă reîntâlniți după ce totul va trece.
Un alt aspect extrem de important în stările de anxietate este revenirea în momentul prezent. Și aici nu mă refer la vreun concept filosofic, ci efectiv concentrarea pe cele 5 simțuri mereu prezente: ce vezi în cameră în acest moment? Ce se aude și de unde? Ce miros simți? Ai vreun gust pe care îț simți acum? Simte scaunul sau canapeaua pe care stai, picioarele cum stau pe podea. Fii prezent și exersează cam 20-30 de secunde pe fiecare simț în parte.

Renunțarea
la ceea ce nu este în controlul tău este un al trilea aspect. Ceea ce fac alții nu intră în controlul tău. De aceea este important să faci tot ce ține de tine pentru a păstra situația sub controlul tău. Concentrează-te pe a te spăla pe mâini, a sta departe și a fi prezent.
Și nu în ultimul rând, amintește-ți că trecem cu toții prin aceste momente. Toți suntem în suferință, doar ca diferă stadiul și modul în care facem față acestei suferințe.

Ca și în cazul unei despărțiri sau a unui divorț, suferința este mai ușor de dus dacă pentru noi are un sens. Deocamdată este poate prea devreme să găsim un sens suprem pentru care se întâmplă toate aceste lucruri și atunci ne putem concentra pe ce lucruri bune ne aduce prezentul: avem parte de tehnologie care ne ajută să nu fim nici pe departe atât de deconectați cum am fi crezut la început. Putem vorbi cu familia, prietenii, colegii, ne ascultăm unii pe alții, ne dăm seama că nu suntem singuri și că și acest moment va trece.

Sunt tehnici care pot părea prea simple și că nu ne-ar putea ajuta în această situație diferiță. De fapt sunt exact lucrurile care contează acum. Nu mai ai multe opțiuni de activități și timpul pe care îl petreceai în agitație pe drum, la birou, cu prietenii, este înlocuit de o liniște asurzitoare pe care poate vei încerca să o acoperi prin televizor și convorbiri telefonice în care să treacă timpul, fără a crea o conexiune reală de care chiar ai nevoie. Anxietatea generală îi va împiedica pe mulți să asculte și să înțeleagă cu adevărat starea prin care TU treci.

Distanțarea necesară în această perioadă vine în contradicție cu nevoia de apropiere, înțelegere și conexiune a cuiva tocmai ieșit dintr-o relație. Emoțiile care ne cuprind în aceste momente sunt mult mai greu de evitat și ele au sosit pentru a fi simțite, pentru a trece prin tine. Rezistența nu face decât să prelungească perioada refacerii și revenirii.

Vom fi compleșiți de emoții indiferent cât de bine știm stadiile suferinței în care ne aflăm. Vor fi multe momente în care vom încerca să aplicăm diverse tehnici de a rămâne calmi și vom da greș. Este normal, este firesc, ni se întâmplă tuturor. Contează să continuăm să exersăm momentul prezent, să ne concentrăm pe conectarea reală pe care o putem avea datorită tehnologiei. Concentrează-te pe ce este în controlul tău și respiră adânc!

Discuțiile între persoane care trec prin același tip de suferință ne ajută mult. De aceea am creat un grup dedicat de Facebook pentru cei care sunt recent despărțiți și sunt nevoiți să stea izolați din cauza Coronavirus. I’mProving I Can after a breakup este grupul dedicat – please join/share dacă ești sau ai cumva prieteni în această situație.
#staysafe #stayconnected #ImProvingICan #keepimproving

Ți-a placut articolul. Îi poți da share:

Posted in ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OFERTA IMPROVING

TOTUL ÎNCEPE CU O CONVERSAȚIE GRATUITĂ...

SEDINȚE TERAPIE

Relațiile moderne și viața noastră în contextul actual sunt într-o continuă transformare. Abordarea mea în sesiunile de terapie este una holistică.

WORKSHOPS

Dorința de dezvoltare este o călătorie continuă. Este acea parte din tine care privește viața ca pe un continuu drum de învățare si evoluție.

COACHING

Ai o idee, ai un vis pe care vrei să-l aduci în realitate. Pe acest drum, ai ocazia să faci câte un popas pentru a te sfătui cu cineva de încredere.

Scroll to Top