De ceva timp a început provocarea #10yearschallange prin care suntem îndemnați să ne expunem poze recente și de acum 10 ani. O idee de Marketing foarte bună a Facebook și care generează multă activitate.Suntem foarte curioși de fel. Odată cu apariția Social Media, curiozitatea noastră a început să fie satisfăcută, pe de o parte, și a declanșat o nevoie din ce în ce mai mare de a afla ce fac prietenii și nu numai, pe de altă parte. Cam acum 10 ani Facebook începea să fie cu adevărat folosit și în România și utilizatorii au adunat ceva material din care să poată alege poze pentru a participa la această provocare.
Mă întreb: în modificările fizice stă adevărata provocare după 10 ani? Timpul trece peste noi toți, însă doar unii par să fi și învățat lecțiile pe parcursul vieții. 10 ani este o perioadă suficient de lungă pentru orice ți-ai dori. Scriam la început de an despre a alege o dorință spre care să îți aloci resursele și un timp după care într-adevăr să vezi diferențe. Ai ales deja din lista ta de dorințe ce vrei să devină realitate?Acum câteva zile am văzut partea a doua din trilogia lui M. Night Shyamalan, Split. Personajul principal suferă de personalitate multiplă și are 23 de personalități alături de care dezvoltă o a 24-a personalitate pe care el o numește Fiara și care îi omoară pe cei „impuri” – cei care nu au suferit, cei care trec „ușor” prin viață.
Improving promovează schimbarea în perioadele cele mai grele ale vieții tale, integrarea învățămintelor din greutățile prin care treci. Crimele din film se pot compara cu schimbarea obiceiurilor care nu te ajută cu altele sănătoase, care te sprijină în evoluția spre direcția pe care ți-o dorești. Fiecare dintre noi are o „Fiară” care iese la iveală în momente limită, însă nu aceasta este soluția.
Automatismele, mecanismele de apărare formate de-a lungul timpului ne împiedică să facem schimbări cu ușurință. Mintea caută motive, argumente care să îți demonstreze că tu ai dreptate și alții greșesc, deci ei ar trebui să se schimbe. Și acest tipar de gândire te poate bloca ani la rând în care aduni frustrări, nu vezi creștere (pentru că alții nu se schimbă doar pentru că tu vrei acest lucru) și dorințele tale parcă sunt din ce în ce mai greu de atins.Momentele în care nu ai altă opțiune sunt cele cu adevărat valoroase! Dramele prin care trecem – la job, în familie, legate de sănătate – sunt cele din care te poți ridica mult mai puternic. Nu sunt clișee și cuvinte motivaționale de pe afișe. Gândește-te la oamenii din jurul tău: prin ce au trecut? Cum au reușit? Cum i-a schimbat, cum sunt ei diferiți? Stai de vorbă și află răspunsuri. De aceea se și spune că oamenii bătrâni sunt înțelepți: au avut timp să treacă prin multe evenimente din care să învețe și data viitoare să fie mai buni. Acum, cu accesul deschis la informație, cu Social Media care ne permite să aflăm mult mai rapid despre experiențele altora, posibilitatea de a învăța de la alții este foarte mare. Acum nu mai este nevoie să treci tu prin tot astfel încât să faci schimbări la tine. Este suficient să ai ochii și urechile deschise și ai lecții în orice direcție te-ai uita.
DAR tu ești special, ție nu ți se va întâmpla așa ceva, pentru tine va fi diferit. Nu-i așa? 🙂
Sigur că ești diferit. Însă acest lucru nu înseamnă că ție nu ți se va întâmpla, că tu nu vei avea de suferit. Doar că este un gând dulce care te menține într-un somn adânc și nu te ajută să avansezi. Este o vrajă, un semi-analgezic care te ține departe de emoțiile etichetate ca negative care te-ar năvăli dacă ai deschide fereastra întrebărilor.Provocarea de 10 ani pe care ți-o propun este o listă de întrebări la care să te gândești în liniște, eventual cu un carnet de notițe lângă tine pe care să poți nota orice gânduri îți vin.
•Care sunt momentele din ultimii 10 ani ai vieții tale în care te-ai găsit în situații dificile? Ce abilitate ai dezvoltat în urma acelor momente?
•Care sunt oamenii care încă sunt lângă tine după acești ani? Cum au evoluat ei și ce poți învăța din experiența lor?
•Ce obiective ți-ai atins din ceea ce îți doreai acum 10 ani? Dacă nu ai atins un obiectiv, ce ai învățat încercând sa-l atingi?
•Ce mă motivează? Care este sursa mea de energie?Și te provoc să te gândești cum au evoluat relațiile tale în tot acest timp.
•Dacă erai într-o relație de cuplu, sunteți un cuplu și astăzi? Dacă da, cum a evoluat relația voastră?
•Dacă nu, ce alte alegeri ai făcut? Ce ai schimbat în comportamentul tău în urma relației în care erai acum 10 ani și pe parcurs?
•Ce este schimbat la tine ca partener într-un cuplu? Cum ai evoluat?
•Ce loc ocupă relația cu partenerul în viața ta? Ce aduci în / ce îți aduce această relație?Sunt foarte multe întrebări ale căror răspunsuri te pot ajuta să îți dai seama unde ai fost, unde ești acum și dacă viața de acum te sprijină în drumul pe direcția pe care vrei să fii. Viața nu este infinită. Și oricât de special ai fi, până și viața ta este finită. Gândește-te că poate fi ultimul #10yearschallange pe care îl poți duce la capăt. Învață în fiecare zi câte ceva. Fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, „fură” de la cei pe care îi admiri, bucură-te de rezultate pe parcurs și periodic uită-te în spate să vezi de unde ai plecat și unde ești acum. Totul se construiește doar prin acțiune.
Ce vrei să faci altfel începând de mâine? Unde vrei să fii peste 10 ani? (Și nu este întrebarea care se spune că apare la interviul de angajare.)
Cum vrei să arate viața ta peste 10 ani? Scrie și începe acum #10yearschallange!
#keepimproving #10yearschallange