fbpx

Să Tinder sau să nu Tinder?

Screen Shot 2018-03-21 at 16.57.23

Aplicația Tinder a luat o așa amploare în lumea întâlnirilor online că a devenit un verb. Ca și Google.
Pentru cei puțini care nu știu despre ce este vorba, Tinder este una din aplicațiile de întâlniri online care se bazează pe pozele de profil ale utilizatorilor (te poți înregistra doar prin contul de Facebook, din motive de securitate). Ai parte de câteva poze, eventual o scurtă descriere, vârsta și locul de unde este Făt Frumos sau Ileana Cosânzeana.
Pare superficial. Oare chiar este?

Anul trecut s-au realizat câteva studii care să afle motivele pentru care oamenii folosesc aplicația Tinder și conexiunile dintre trăsăturile de personalitate ale instrumentului Big Five (care măsoară nevrozismul, extraversiunea, deschiderea către experiență, agreabilitatea și conștiinciozitatea) și folosirea Tinder.
Studiile au fost realizate în mare parte pe populația Belgiei și concluziile au fost:
* gradul mare de extraversie și deschidere către experiență a fost corelat pozitiv cu folosirea Tinder, în timp ce un grad mare de conștiinciozitate a fost o piedică în utilizarea aplicației
* un scor mare al agreabilității corelează negativ cu folosirea aplicației pentru a găsi partener sexual
* cei cu un scor mare al conștiinciozității folosesc Tinder pentru a-și găsi un partener pentru o relație romantică
* cei cu un scor scăzut al extraversiei folosesc Tinder pentru a socializa, fără teama de a simți durerea respingerii față în față
* bărbații au avut mai des ca motiv găsirea unei partenere sexuale, în timp ce femeile căutau mai degrabă o relație romantică

Și mă opresc aici. Concluzia este că vei folosi Tinder în funcție de cum ești și ce îți dorești. Dacă ești în căutarea unei aventuri, vei aprecia un profil care transmite deschidere către astfel de experiențe. Dacă vrei să îți lărgești cercul de prieteni (Tinder a adăugat o secțiune pentru astfel de întâlniri), vei găsi ceea ce cauți.

Printre motivele pentru care oamenii folosesc aplicația se numără:
* ​întărirea ego-ului. Prietenii nu acoperă nevoie de validare a atractivității pe care o poți simți. Acest lucru o face un partener de sex opus și este cu atât mai puternic cu cât aprecierea vine din partea unei persoane necunoscute. Cu cât ai mai multe potriviri, cu atât încrederea în atractivitatea ta crește. Momentan.
* găsirea unui partener pentru o relație romantică. Contrar presupunerilor, un număr mare al utilizatorilor aplicației Tinder caută o relație. Motivând că cercul de prieteni este restrâns, că odată cu vârsta este mai dificil să îți faci noi prieteni, aplicația oferă acces la persoane disponibile. În plus, poți alege cât de aproape sau departe de tine să fie acele persoane, geografic vorbind. „Sufletul pereche” posibil să fie chiar în blocul vecin ?
* căutarea unui partener sexual este printre motivele folosirii aplicației. Utilizatorii de obicei specifică acest lucru pentru un rezultat mai rapid.
* curiozitatea, socializarea, nevoia de divertisment, călătoriile sunt doar câteva din alte motive pentru care oamenii folosesc Tinder sau alte aplicații similare.

Când cunoști pe cineva, primul lucru la care te uiți este cum arată. Fie că este vorba despre el sau ea, aspectul fizic este primul care ne atrage sau nu atenția. Dacă ești într-un loc care permite o altfel de interacțiune și reușești să te apropii suficient de cineva, să schimbi câteva vorbe, deja poți lua și alte criterii în calcul. Însă în lumea online, aspectul fizic este de cele mai multe ori hotărâtor în alegerea sau respingerea cuiva.
Limbajul nonverbal ne spune simplu și clar dacă ne place o persoană sau nu în primele secunde ale întâlnirii. În lumea online dating, pozele sunt cele care ne ajută sau ne încurcă în găsirea partenerilor.

Asta nu înseamnă însă că o aplicație te poate limita în găsirea a ceea ce cauți. Tinder, ca și alte aplicații de întâlniri online, oferă o din ce în ce mai mare bază de date a oamenilor disponibili din jurul tău. În funcție de ceea ce îți dorești, vei găsi opțiunea cea mai potrivită pentru tine. Este un instrument pe care îl poți folosi cum și cât crezi că te ajută.

Sună a supermarket de oameni, dar depinde cum privești lucrurile. Avantajele sunt clare:
* ​ușurința de utilizare
* un număr de oameni mult mai mare decât ai putea vreodată cunoaște față în față (în aceeași perioadă de timp)
* triere ușoară în conformitate cu ceea ce îți dorești (e bine să știi ce vrei când alegi să folosești aplicația)

Motivele care susțin superficialitatea rezistă în cazul în care:
* nu știi ce vrei și te lași ușor influențat
* nu faci trierea potrivirilor luând în calcul toate informațiile pe care le oferă
* continui să vorbești sau să te întâlnești cu cineva care a fost clar în așteptările sale, însă tu alegi să crezi altceva
* “gura lumii” – motivul meu favorit. “Ne-am cunoscut pe Tinder, dar nu vreau să spun asta prietenilor…”. Ne preocupă atât de mult ce spun ceilalți că de teamă suntem în stare să nici nu încercăm ceva ce este posibil să ne aducă ceea ce căutăm.
Terminarea unei relații sau a unei căsnicii încă este văzută ca pe un eșec. Punem preț mai mare pe niște presupuneri sociale decât pe propria liniște și fericire.
De aceea posibilitatea să fii văzut pe o aplicație de întâlniri este considerată încă ceva de evitat.

Nu, nu fac reclama aplicației Tinder sau oricărei alte aplicații de întâlniri online.
Cred cu tărie că în funcție de ceea ce cauți, vei găsi rezultate care să îți confirme așteptările.
Cred că dacă există vreo posibilitate care să îți ofere mai multe opțiuni, este bine să cântărești pro și contra și să iei o decizie avantajoasă PENTRU TINE.
Cred în echilibrul emoțional, stabilitatea care să îți dea puterea de a decide pentru tine, fără a te lăsa influențat de atât de mult zgomot din jur.

Dacă ești în căutarea unui partener, indiferent de motiv, ai opțiuni pentru zilele în care nu simți că ai ieși din casă pentru a socializa. Nu renunța la ieșirile cu prietenii și posibilitatea de a cunoaște pe cineva “old school” cum s-ar spune.
Cunosc persoane care au avut tot felul de aventuri cu Tinder, dar și cupluri care s-au căsătorit datorită aplicației.

Așa că, după cum spune americanul, dacă vrei să faci ceva, “go big or go home!”.

Ți-a placut articolul. Îi poți da share:

Posted in ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OFERTA IMPROVING

TOTUL ÎNCEPE CU O CONVERSAȚIE GRATUITĂ...

SEDINȚE TERAPIE

Relațiile moderne și viața noastră în contextul actual sunt într-o continuă transformare. Abordarea mea în sesiunile de terapie este una holistică.

WORKSHOPS

Dorința de dezvoltare este o călătorie continuă. Este acea parte din tine care privește viața ca pe un continuu drum de învățare si evoluție.

COACHING

Ai o idee, ai un vis pe care vrei să-l aduci în realitate. Pe acest drum, ai ocazia să faci câte un popas pentru a te sfătui cu cineva de încredere.

Scroll to Top