Primesc întrebarea: pentru cine este programul Improving? Trec de primul implus în care aș spune că pentru oricine și răspunsul meu este: pentru cei care știu că vor și pot face mai mult pentru a avea o viață echilibrată, de care să se bucure cu adevărat. Pentru cei care au ajuns în punctul în care s-au săturat de teorie și sunt pregătiți să aplice. Pentru cei cărora nu le este frică să încerce și care înțeleg că dacă nu aplici, nimic nu se schimbă.
Nu știu despre voi, însă în profesia mea, aud foarte des “nu îmi place cum sunt. Vreau să îmi schimb viața. Vreau să fac ce îmi place, să am timp pentru mine, să îmi găsesc un job la care să mă duc cu plăcere, să simt că fac diferența”. Și lista de dorințe continuă.
Ce se întâmplă după ce faci lista cu ce vrei să schimbi?
În mare parte, procesul este următorul: vezi sau auzi ceva ce îți dai seama că ți-ar plăcea. Faci o cercetare scurtă și începi să spui apropiaților că ai vrea o schimbare. Argumentezi cu multe plângeri legate de cum se întâmplă acum versus cum ai vrea să se întâmple. Și oamenii cu care stai de vorbă susțin ceea ce spui. Sunt unii care te întreabă cum vrei să pui asta în practică, dar sunt puțini și schimbi rapid subiectul.
Trece ceva timp și tu începi să acumulezi informații despre ceea ce îți dorești. Citești, vorbești despre planul tău, te duci la prelegeri, cursuri. Să luăm un exemplu: vrei să îți poți asculta partenerul fără să îl întrerupi. Internetul este plin de informație pe orice subiect! Puține lucruri sunt greu de găsit. Simți nevoia de mai multe informații și cumperi cărți, te duci chiar la un curs despre care ai auzit că este bun. Înțelegi foarte bine și ești de acord cu mai toate metodele și tehnicile.
A venit momentul să aplici. Ești într-o discuție cu partenerul de viață și reușești să asculți fără să întrerupi. Ești atât de bucuros de reușită, că mai scapi din informațiile care vin spre tine. Dar măcar nu întrerupi! Și funcționează câteva zile, poate chiar săptămâni. Vine un moment mai tensionat în care îți este clar că puctul de vedere al celuilalt este departe de al tău. Și la început asculți, ba chiar pui întrebări de clarificare. Până auzi ceva care te face să îți ieși din pepeni și comunicarea dintre voi o ia pe cărări. După acest incident, ai mai puțină răbdare cu ascultatul. Și parcă partenerul nici nu a apreciat cum te așteptai efortul pe care tu îl depui…
Aici intervine diferența dintre cei care reușesc să obțină ceea ce vor și cei care ajung la concluzia că ceva nu se potrivește și vin cu scuzele care să justifice. Să înveți ceva nou sau mai ales să înlocuiești un vechi obicei cu unul nou este simplu. Dar nu este ușor! Rațional înțelegi procesul, ești de acord cu explicațiile. Când vine vorba de aplicat, așteptările și acțiunea sunt extrem de importante!
Cunosc multe persoane care merg la tot felul de cursuri, citesc o grămadă de cărți. La o discuție cu ei par că vor schimba lumea. În practică însă lucrurile nu se mișcă. A înțelege cum, de ce și ce să faci sunt primii pași. Următorii sunt cei care de fapt transformă visul în realitate. Este un întreg proces: pui în aplicare, așteptările nu îți sunt îndeplinite. Te demotivezi, mai citești o carte, îți revii. Aplici din nou, e greu, uiți și obiceiul vechi apare instant. Strângi din dinți, vorbești cu un specialist, faci exerciții. Ești pe drumul cel bun, începi să vezi rezultate și crezi că procesul este complet. Te bucuri și “începi să o lași mai moale”. Observi cu dezamăgire că toată munca ta de luni de zile piere în scurt timp.
Și îți pui întrebări legate de tine, începi să te îndoiești de capacitățile pe care le ai, intri pe o pantă care pare fără speranță.
Dacă într-adevăr îți dorești să schimbi un obicei, să înveți ceva nou, ai nevoie de multă voință și perseverență. Ai nevoie de răbdare, timp, putere mentală pentru a trece peste momentele în care așteptările nu îți sunt îndeplinite. Adu-ți aminte însă: o picătură de apă, în suficient timp, va învinge piatra!
Te invit la “less talk, more action” și când spun “talk”, mă refer și la discuțiile pe care le ai tu cu tine.
Viața noatră seamănă mult cu cea a sportivilor. Știind prin ce trec ei pentru a reuși, începi să ai o idee despre ce resurse de timp și efort trebuie mobilizate. Și merită pe deplin!
Pentru un început de schimbare, îți propun să aplici regula celor 5 secunde a lui Mel Robbins. Planul l-ai făcut. Acum treci peste frică și îngrijorare. Numără până la 5 și pune în aplicare!