Goana după fericire și libertate ne îmbătrânește!

Screen Shot 2018-04-25 at 10.33.27

Ni se tot repetă, mai ales în ultimii ani, că starea noastră naturală este una de fericire. Dacă nu simțim această fericire în majoritatea timpului, ceva este în neregulă cu noi.
În societatea în care trăim, ducem cea mai bună viață pe care omul a cunoscut-o până acum. Avem tratamente, mâncare, case, bani, posibilitatea să cumpărăm o multitudine de produse și servicii care să ne ajute să ne simțim mai fericiți. Și totuși…

Statisticile spun că într-un an aproximativ 30% dintre adulți vor avea o formă de tulburare psihică. Depresia urcă rapid spre locul 2 în topul afecțiunilor, iar 1 din 2 oameni va traversa o perioadă în viață când va lua în considerare suicidul ca singura soluție pentru problemele cu care se confruntă.
Uimitor cum cea mai bună calitatea a vieții Homo Sapiens de până acum poate coexista cu aceste statistici!

Presiunea pe care o simțim din afară pentru a fi fericiți cât mai mult timp posibil, de a scăpa de emoțiine negative, este imensă! Psihoterapeutul Russ Harris vorbește despre cele 4 mituri despre fericire care ne întrețin o stare constantă de anxietate:
* fericirea este starea naturală a oamenilor
* dacă nu ești fericit, ceva este în neregulă cu tine
* pentru a avea o viață mai bună, trebuie să scapi de emoțiile negative
* ar trebui să poți controla ceea ce gândești și ceea ce simți
Cu astfel de credințe care te mână în viață, șansele să fii fericit scad dramatic! De ce?

Dacă tu crezi că a avea o viață fericită înseamnă să trăiești în cea mai mare parte a timpului într-o stare de Nirvana, atunci vei opune o mare rezistență emoțiilor negative sau evenimentelor negative din viață ta. Insatisfacția la serviciu, nemulțumirile și dezamăgirile din viața de cuplu, frustrările acumulate din neîndeplinirea așteptărilor sunt lucruri pe care nu le vei considera normale. Și drept urmare, începi să te întrebi care este problema ta și de ce toți ceilalți par să facă față cu brio vieții. Vrei să știi ce să alegi pentru a fi mai fericit. Și aici vine următoarea etapă, a alegerilor.

Am tânjit mult timp după libertatea de a avea multe opțiuni din care să alegem, să decidem ce este cel mai bine pentru noi. Am crezut și credem că libertatea și optiunile ne pot face fericiți. Psihologul Barry Schwartz vorbește despre “paralizia alegerii” și demonstrează că multitudinea opțiunilor pe care acum o avem, responsabilitatea alegerii celei mai bune soluții este un adevărat chin pentru noi de multe ori. Când știi că poți alege orice apare teama de a nu greși, de a nu alege soluția mai puțin bună. Și până la urmă de unde știi că ai făcut cea mai bună alegere pentru tine?

Herbert Simon vorbește despre principiile suficienței și maximizării. În maximizare (maximizing), ne străduim să alegem cea mai bună opțiune luând în calcul toate informațiile și matricea de nevoi. Suntem într-o continuă căutare a “celei mai bune soluții” și apare teama și anxietatea posibilității de a greși. De aici foarte multe amânări de luare a deciziilor.
Principiul “suficienței” (satisficing) spune să alegem optiunea care este suficient de bună într-o situație dată. Pe termen lung, prin alegerea căii maximixării, apar regrete și frustrări pentru că, mai devreme sau mai tărziu, oride decizie ai lua are părți bune și mai puțin bune. Ne imaginăm că dacă am fi luat “cea mai bună decizie” ar trebui ca drumul să fie lin și plin de emoții pozitive.

Indiferent de drumul pe care îl alegi, ceea ce este bine să ții în minte este că vei avea de experiementat momente foarte bune și momente neplăcute. Când apar emoțiile negative, obstacole în drumul tău, nu este un semn că ai aleg greșit, ci că ai de depășit un lucru la care poate că nu te așteptai. Face parte din normalitate.

Adevărul este că toți avem momente, mai multe sau mai rare, mai intense sau mai trecătoare, în care simțim că facem față cu greu perioadelor prin care trecem. Să te întrebi și să alegi soluția “suficient de bună” este o cale de a calma anxietatea și stresul rezultate din compararea permanentă a posibilelor soluții și rezultate. Alege, aplică și mergi mai departe. În acest fel nu îți vei consumă energia în analize care duc nu mult mai departe, iar pe termen lung chiar ai de pierdut.

Dorința de a avea opțiuni duce la teama de a lua decizii, de a face alegeri. Suntem prizonierii propriilor dorințe îndeplinite. Căutăm fericirea și ne dorim libertatea. Acum le avem și stăm inmărmuriți de teama de a nu alege greșit. Această teamă, stresul, anxietatea sunt cele care ne fură momentele de bucurie și ne adaugă ani la vârsta biologică.
Imaginează-ți viata ta ca pe un copac. Cum este acel copac? Înalt, cu o coroană bogată, un trunchi frumos? Dacă da, gândește-te că orice copac mare și bogat are nevoie de rădăcini adânci pentru a rezista. Rădăcinile vieții tale sunt momentele grele prin care treci și pe care le depășești. Coroana este similară tuturor experiențelor pozitive pe care le ai. O coroană bogată are nevoie de rădăcini adânci. Respiră și relaxează-te în normalitate. Vine cu “de toate” ?

Ți-a placut articolul. Îi poți da share:

Posted in ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OFERTA IMPROVING

TOTUL ÎNCEPE CU O CONVERSAȚIE GRATUITĂ...

SEDINȚE TERAPIE

Relațiile moderne și viața noastră în contextul actual sunt într-o continuă transformare. Abordarea mea în sesiunile de terapie este una holistică.

WORKSHOPS

Dorința de dezvoltare este o călătorie continuă. Este acea parte din tine care privește viața ca pe un continuu drum de învățare si evoluție.

COACHING

Ai o idee, ai un vis pe care vrei să-l aduci în realitate. Pe acest drum, ai ocazia să faci câte un popas pentru a te sfătui cu cineva de încredere.

Scroll to Top