fbpx

S1 Episod 4:
Din viața cuplurilor - motive de ceartă și strategii de reapropiere

2

Asculți Anatomia Unei Relații, un podcast despre relațiile de cuplu de care te poți bucura indiferent de sex sau orientare sexuală, dacă ești, sau nu, într-o relație. 

Eu sunt Irina Doiciu psiholog și terapeut de cuplu și astăzi te invit să îi cunoaștem pe Teodora și Liviu - un cuplu tânăr în sensul că au 1 an și câteva luni de când sunt împreună. Este o perioadă relevantă, mai ales în contextul pandemiei în care ne aflăm.  Ambii au mai fost căsătoriți și acest aspect este vizibil în abordarea pe care o au, în cum privesc lucrurile per ansamblu.

Vorbim despre de ce se ceartă ei, cum navighează discuțiile dificile și ce strategii au descoperit pentru a avea o viața mai fericită împreună. 

Dorinta mea este de a aduce in discutie subiecte care sa rezoneze cu tine si din care poti extrage ceva care sa te ajute.

Nu este o sedinta de terapie, ci o discutie deschisa despre relatia lor de cuplu. Enjoy!

---

Teodora și Liviu sunt două firi puternice și bine conturate. Au intrat în relație cu o experiență care lasă urme și reușesc să dea la o parte filtrul emoțional și, în momente de pace, să pună la cale strategii pe care să le aplice când îi ia valul. 

Pauza este una din strategiile pe care într-un final au reușit să o facă să meargă. Este foarte interesant să observi ce se întâmplă de fapt în realitate când un cuplu aplică una din metodele recomandate în plină ceartă - acel moment de cool down.

 

Teodora a descris foarte bine cum se pot naște întrebări, scenarii și cum lupta interioară te poate împiedica să aplici ceva ce știi că funcționează. Metoda de cool down a fost propusă de Liviu și probabil și aplicată în primă fază tot de el. Doar că nu și-au pus problema până la capăt - când oprești un moment în care amândoi sunteți implicați emoțional puternic, e nevoie de o activitate alternativă care să echilibreze pierderea pe care o simți în acel moment. Nu te mai poți descărca, nu mai poți lămuri lucrurile ATUNCI. Ai nevoie de o activitate care să ți se pară suficient de atrăgătoare, utilă sau plăcută ca să reușești să dai drumul momentului.

 

Așa numita geamandură, a doua strategie de care povestea Teodora, este un foarte bun mod de a te asigura că nu depășești limite foarte greu de recuperat după. Vorbim despre doi oameni maturi, cu un respect de sine bine definit. Când se întâmplă ceva care e perceput de unul dintre ei drept lipsă de respect (cum a fost exemplul lui Liviu cu întârziatul și traducerea în lipsă de respect) tendința naturală este de a te ataca la rândul tău pentru că simți că acea geamandură de care povestea Teodora a fost depășită. Sigur, vor fi multe astfel de momente, mai ales la începutul relației pentru că abia învățați care sunt limitele fiecăruia. E un joc de încercare și eroare. Însă plusul pe care îl aduce o limită stabilită cu abordări pe care nu le acceptați în relația voastră este că vă ajută să nu ajungeți de unde nu vă mai puteți întoarce. 

 

Revenirea este un alt aspect cheie după o ceartă. Rana lăsată în urma unei cerți este diferită la fiecare și pe lângă asta, contează mult cum ai văzut că se întâmpla în familia ta după ceartă. Cum decurgeau lucrurile, cine făcea ce, când și cum reveați la normal? 

Ai nevoie de timp, empatie și curiozitate pentru a înțelege lumea partenerului, pentru a ști ce limite să respecți și ce vă ajută.

Cearta este o oportunitate de apropiere, de cunoaștere și descoperire.

 

Astăzi ai ascultat un prim episod în care un cuplu povestește deschis despre ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Cum ți s-a părut discuția? Rezonezi cu ceva din povestea Teodorei și a lui Liviu? Ce poți aplica din ce funcționează la ei?

 

Dacă ți-a plăcut sau ai un feedback, aștept mesajul tău vocal pe improving.ro secțiunea Podcast.

 

Te invit cu mare drag să asculți și următorul episod, în care voi vorbi ceartă și incompatibilitatea dintre parteneri - Dacă ne certăm înseamnă că suntem incompatibili? 

 

Ne auzim data viitoare!

ȘEDINȚE TERAPIE

WORKSHOP / WEBINAR

COACHING

Scroll to Top