
Am citit de curând un articol despre rating-ul personal. Fiind pasionată de tehnologie, nu resping ideea de rating. Când se duce în extreme, lucrurile nu ies bine și nu, nu promovez rating-ul personal.
Însă, dacă ne gândim la rezervări de hotel, cumpărături, aplicații, produse, cu toții căutăm să aflăm ce spun alții despre ce ne interesează și ne lăsăm influențați de acele păreri. Steluțele, sau mai exact cele 5 steluțe, sunt o gatanție a calității.
În momentul în care intrăm într-o relație oferim serviciile noastre de 5 stele. Sunt multe filmulețe și bancuri amuzante pe această temă. Și asta pentru că au o bază de adevăr: la început, cei mai mulți dintre noi se străduiesc să arate bine, să se poarte “cum trebuie”, să asculte și să îndeplinească doleanțele celuilalt. Pe măsură ce relația înaintează și ne obișnuim cu gândul că partenerul este și va rămâne lângă noi apare comoditatea, lipsa de inițiativă și motivație de a păstra sau chiar de a aduce noi “servicii premium” pentru relația în care suntem.
Dacă ai ști că periodic vei primi steluțe de rating de la partenerul tău, ai schimba ceva din ceea ce faci sau nu faci acum? Nu propun nici un fel de aplicație, însă realitatea este și mai dură. Acea “aplicație” există în mintea multora dintre noi. Îl urmărim pe celălalt și în funcție de ceea ce spune, ceea ce face, primește un rating din partea noastră, zilnic. În funcție de acel rating, noi oferim ce considerăm că merită. Și cercul vicios a început.
O astfel de evaluare nu se face doar la începutul unei relații, ci și pe parcursul ei, de către ambii parteneri. Acest rating are loc pentru că noi nu ne acceptam partenerul așa cum este el, ci încercăm să-l schimbăm. Ne uităm la cel de lângă noi și vedem cum ar putea sau cum ne-am dori noi să fie, ignorând sau negând realitatea. Având un astfel de mindset, facem o evaluare continuă a celuilalt în comparație cu idealul din minte. Orice om are calități și defecte. Excluzând cazurile patologice, nu există oameni buni și oameni răi. Există oameni mai potriviți sau mai puțin potriviți pentru noi. Nu este vina nimănui și nimeni nu trebuie să se schimbe împotriva propriei sale dorințe.
Nu ni se cuvine nimic pe lumea asta și totuși ne purtăm de parcă toți ne sunt datori. Totul se câștigă. Oferi ceea ce știi că îi place celuilalt, foarte posibil să primești ceva frumos înapoi.
Imaginați-vă: ea vine acasă obosită și supărată. Îl găsește pe el pe canapea, relaxându-se la televizor.
Ea se enervează când el o întreabă ce vor mânca în acea seară și îi răspunde răstit. El încercase o glumă. Era la fel de obosit ca și ea și a vrut să o scoată din acea stare. Nu i-a reușit, ba mai mult, a înrăutățit situația. În mintea celor 2 se dau steluțe și nici unul nu oferă 5. Se duc la culcare, spate în spate, gândindu-se că ziua de mâine va fi mai bună. Poate că da, poate că nu. Și adunați ani de zile de astfel de situații mărunte. La ce medie credeți că ajung cei 2 într-o astfel de relație?
Avem steluțele la noi și le folosim fără să clipim în cele mai multe interacțiuni pe care le avem. Nu ne place ideea de a fi evaluați, dar ne place să evaluăm. De fiecare dată când evaluezi, nu uita să te și autoevaluezi. Sincer.
Tu de câte stele crezi că te porți cu partenerul tău? Cum îl faci pe celălalt să se simtă lângă tine?
Articol scris de Irina Doiciu, psiholog, terapeut de cuplu, consilier în carieră.
» mai multe detalii