Hobby-uri comune? Și dacă nu, ce ne facem? Studiu de caz

Screen Shot 2018-08-26 at 18.03.37

În poveștile despre Făt Frumos și Ileana Cosânzeana, ei au în comun foarte multe lucruri. Au aceleași plăceri, activități, se înțeleg în legătură cu aproape orice. Acest motiv s-a transformat în vorbe de duh de genul “trebuie să aveți lucruri în comun, să vă placă să faceți aceleași lucruri” sau “cu cât aveți mai multe în comun, cu atât vă potriviți mai tare” și astfel de vorbe întăresc ideea în mintea noastră că a avea aceleași preocupări și activități înseamnă a fi compatibili. Care este de fapt adevărul?

Cele 2 personaje ale poveștii noastre au venit acum câteva luni la terapie pentru că nu se mai înțelegeau: se certau din cauza lipsei de timp petrecut împreună, nivelul de încredere scăzuse foarte mult, apăruseră acuze fără motiv real, dar care rodeau din ce în ce mai mult legătura emoțională dintre ei.
Povestea lor era foarte frumoasă: se cunoscuseră în urmă cu câțiva ani și au fost luați pe sus de sentimentul de îndrăgostire. Acum realitatea începea să răsară și nu reușeau să se regăsească. Separat sau împreună. La început petreceau foarte mult timp împreună și renunțaseră la hobby-urile lor, fără să simtă. Încet, încet, el a început să dedice din ce în ce mai mult timp pariurilor sportive. Acesta era hobby-ul lui drag. Pe ea o atrăgeau activitățile care aveau legătură cu dezvoltarea spirituală, cu meditația și pacea interioară. Doar că în loc să profite de timpul pe care el îl petrecea cu hobby-ul lui, Ileana a început să se simtă neglijată, să bănuiască alte motive pentru care el stă atât de mult pe telefon.

Sentimentele puternice de iubire pe care le aveau unul pentru celălalt le-au asigurat o perioadă de timp speranță, doar că în acest timp fiecare aștepta schimbarea de la celălalt. Nici unul dintre ei nu părea să fie dispus să facă pași spre celălalt: el era încântat de încărcarea pe care o simțea în urma jocului de pariuri sportive, ea aștepta atenția lui, din ce în ce mai frustrată și certurile dintre ei s-au înmulțit.

Am început cu ședințe comune în care fiecare să exprime cum vede el problema și care sunt așteptările, apoi am luat calea ședințelor individuale. Era nevoie de claritatea separată a amândurora pentru a putea repara ce aveau împreună. Am lucrat pe încredere în sine, pe descoperirea unor pasiuni, pe motivele pentru care ei erau împreună, respect de sine și pentru celălalt. Apoi fiecare a început să se simtă mai bine în pielea lui, să îl înțeleagă pe celălalt și această abordare a dus la reapropierea lor într-un mod mult mai sănătos.

De ce a avea hobby-uri separate nu înseamnă că nu vă potriviți?
Făt Frumos și Ileana Cosânzeana sunt în parc, fiecare aleargă fericit, cu căștile în urechi. El o vede cu coada ochiului la prima tură, o vede mai bine la a doua și decide să intre în vorbă. Încântați de hobby-ul lor comun, au decis să iasă în oraș. Ieșeau și la alergat și parcă atunci când nu vorbeau se simțeau mai bine, dar nu au ales să își pună întrebări atât de devreme în relația lor. Nu a durat mult până diferențele de valori, principii, dorințe de stil de viață au ieșit la iveală și relația a luat sfârșit la fel de repede pe cât a început.

Deși pare clișeistic și depășit, secretele unei relații de durată fericite sunt în valorile pe care le împărțiți împreună, în modul autentic de comunicare în timp real, în abilitatea de a asculta, a înțelege și a accepta, a învăța. Nu în activitățile comune pe care le aveți, care deși plăcute, nu sunt cheia compatibilității. Dacă nivelul legăturii dintre voi este suficient de profund, activitățile separate pot fi o modalitate de evoluție separată și împreună.
  • Câștigi timp pentru tine. Dacă aveți hobby-uri diferite înseamnă că aveți timp petrecut separat. Indiferent de intensitatea sentimentelor voastre, distanța este unul din secretele păstrării flăcării pasiunii. Pentru a continua să simți dorința față de partener, ai nevoie și de spațiu și timp petrecut separat.
  • Când partenerul de cuplu are o activitate care nu are legătură cu tine, curiozitatea față de ceea ce face poate crește. În acest fel puteți avea discuții despre lucruri care nu sunt uzuale pentru tine și poți căpăta noi cunoștințe, te poți dezvolta într-un domeniu nou pentru tine. Atât cât îți dorești.
  • A avea un hobby separat poate însemna să îți faci noi cunoștințe, să ai o viață socială mai bogată. A cunoaște oameni noi este întotdeauna o modalitate de dezvoltare. Descoperi experiențele lor de viață, noi puncte de vedere.
  • Un hobby te ajută să te menții în formă. Corpul și creierul nostru au nevoie de activitate pentru a ne păstra sănătoși. Nivelul de activitate, cel puțin fizică, din timpul săptămânii poate fi extrem de redus pentru mulți dintre noi (din cauza naturii job-ului), însă poți contracara cu o activitate în aer liber care să îți aducă beneficii pe toate planurile.
  • A avea un hobby, chair dacă este diferit față de cel al partenerului, te ajută să ai obiceiuri sănătoase și să petreci timpul învățând și evoluând.

Aș putea continua, însă beneficiile hobby-urilor sunt clare. Aveți hobby-uri diferite? Nici o problemă! Este contextul perfect pentru evoluția voastră.
Revenind la cuplul nostru cu pariuri sportive și meditație, vă pot spune că au ajuns la o soluție câștigătoare pentru amândoi: el a continuat să se joace și era foarte mulțumit. Nu i-a scăpat niciodată situația de sub control (în sensul unor cheltuieli scăpate de sub control) și pentru a o asigura și pe Ileana că acest lucru se va păstra, toate câștigurile lui mergeau către ea, pentru micile ei plăceri și nu numai. Ileana a revenit ușor lângă Făt Frumos, și-a recăpătat încrederea în ea și în ei. Face meditație și găsește tot felul de experiențe pe care să le facă împreună cu câștigurile de la el ?
Au revenit la un nivel real de conexiune emoțională și sunt mai apropiați ca niciodată. Se bucură de o comunicare fluentă, neîntreruptă de frustrări, au încredere, respect și admirație unul pentru celălalt.
Nu înseamnă că hobby-urile diferite înseamnă incompatibilitate. Timpul petrecut separat și evoluția partenerilor care rezultă din activități diverse sunt ingrediente ale relațiilor fericite.
 

1 thought on “Hobby-uri comune? Și dacă nu, ce ne facem? Studiu de caz”

  1. Pingback: Am primit o altfel de întrebare: „De ce femeile nu au hobby-uri?” – Improving

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top