Printre primele întrebări pe care un cuplu le primește este: „Și voi cum v-ați cunoscut?”. Ne plac foarte mult poveștile și avem o slăbiciune pentru poveștile de dragoste. Căutăm acel „A fost odată ca niciodată… și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” de la cât mai multe cupluri de parcă am dezvolta un compendiu de cum pot începe poveștile de dragoste.
V-ați întrebat vreodată de ce ne interesează atât de mult cum s-au cunoscut cei doi? Căutăm sursa care dă cele mai bune rezultate? Există așa ceva?
Dar mai este un aspect important și de luat în calcul când vine vorba de cum v-ați cunoscut: câtă încredere ai în sursa din care a apărut Făt Frumos sau Ileana Cosânzeana?
Să ne luăm câteva exemple:
-
La job. Petrecem atât de mult timp la birou că, mai nou, corporațiile joacă rol de Cupidon. Multe „suflete pereche” s-au găsit la job pentru că și contextul este de așa natură cât să scoată în evidență trăsături atractive. Mă gândesc aici la dorința majoritară de „a da bine”, de a impresiona, de a avea rezultate și relații bune cu cât mai mulți colegi. Astfel de atitudini pun în valoare părțile forte ale noastre și avem mai multe șanse să fim atractivi în ochii unui potențial partener. Versus varianta ta de acasă, relaxată, care nu mai încearcă să impresioneze, ci își reîncarcă bateriile.
-
Prieteni comuni. Modalitatea cea mai veche este introducerea celor doi de către un prieten / cunoștință comună. Există acel om care îi cunoaște pe amândoi și care la un moment dat se gândește că ei s-ar putea potrivi. Poate fi doar simplul motiv că nu sunt într-o relație și poate ar vrea să se cunoască. Motivele pentru care prietenii aduc împreună alți prieteni sunt mai puțin importante.
-
La petreceri, festivaluri, ieșiri în oraș, baruri, cluburi, hobby-uri comune. Astfel de locuri sunt contexte potrivite pentru ca oamenii să interacționeze cu ușurință, să se cunoască, să nască prietenii. Atmosfera este una de distracție, plăcută, discuțiile relaxate și amuzante și se crează prilejul perfect pentru ca cei doi să se cunoască, „ca în povești”.
-
Online. O sursă mai nouă de potențiali parteneri este mediul online și toate aplicațiile dedicate care au apărut în ultimii ani. Pentru că această zonă este nouă și suntem foarte mult influențați de cei care ne-au crescut (și care nu au avut parte de o astfel de sursă pe vremea lor), prejudecățile legate de mediul online pot fi printre cele mai controversate. Faptul că nu îl vezi pe cel cu care începi o conversație este unul din aspectele care ne ridică multe semne de întrebare și lasă loc multor scenarii și interpretări. De aceea, una dintre recomandările pentru această sursă de cunoaștere este să vă întâlniți cât mai repede pentru a elimina acest aspect care aduce o undă de mister mai puțin benefic
Cunosc cupluri din toate categoriile de mai sus, cupluri care au o relație sau căsnicie fericită și cupluri care nu au o relație nici măcar funcțională, indiferent de sursa prin care s-au cunoscut. Din tot ce am întâlnit pot spune că sursa nu are importanță în gradul de fericire al relației pe care o începi.
Ce are însă o importanță decisivă sunt gândurile, prejudecățile, scenariile pe care le poți avea în funcție de mediul în care l-ai cunoscut pe Făt Frumos sau Ileana Cosânzeana. Mintea ne joacă feste în foarte multe feluri și cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te observi și să te gîndești și la ce spun cei din jurul tău în legătură cu mediul în care a început relația voastră. Vocile celor din jur pot deveni vocile noastre, mai ales când sunt oameni apropiați a căror opinie o respectăm.
Observă care sunt gândurile din background pe care le ai când te gândești la modul în care v-ați cunoscut și încearcă să vezi cum te influențează aceste gânduri. Fii conștient/ă de ele și cunoaște omul din fața ta, indiferent de sursa din care vine. Atât timp cât nu cunoști tu omul, sursa prin care v-ați cunoscut nu are nici o valoare intrinsecă. Conexiunea pe care voi o dezvoltați, modul în care ajungeți să vă cunoașteți, să interacționați, să construiți încredere este tot ce vă trebuie pentru a merge sau nu mai departe.
Este posibil să pui piedici unei conexiuni care îți poate aduce lucrurile la care ai visat sau poți să duci mai mult decât este cazul o relație care nici nu ar fi început dacă te-ai fi uitat la om fără a te lăsa influențată.
Ți s-a întâmplat să spui sau să auzi “ah, nu vor rezista. S-au cunoscut într-un bar obscur din Centrul Vechi.”? Sau “este prietenul cel mai bun al soțului. Este un om minunat”. Foarte posibil, dar acest lucru nu înseamnă că vă și potriviți.
Încearcă să te uiți din poziție de observator asupra omului și situației, fără “bine” sau “rău”. Încearcă doar vezi dacă îți place OMUL și COMPORTAMENTUL său, pentru că, de fapt, acest aspect este cel important, cel care face sau desface o relație.
Voi…cum v-ați cunoscut? Sau visezi la o întâlnire de vis, ca în povești? 🙂
Articol scris de Irina Doiciu, psiholog, terapeut de cuplu, consilier în carieră.
» mai multe detalii