Am primit o altfel de întrebare: “De ce femeile nu au hobby-uri?” – continuare

Screenshot 2018-12-09 at 11.16.56

Articolul dezvoltat în urma comentariului unui cititor legat de lipsa de hobby-uri a femeilor a stârnit ceva discuții. Am primit multe mesaje și cred că tema merită o continuare.

Dacă vă uitați la televizor, zilele acestea rulează o reclamă la Orange, “Cadouri pentru toate pasiunile”. Drăgută reclama, însă cei doi care au pasiuni sunt băiatul și tatăl. Fata și mama vin (probabil de la cumpărături) și se uită surprinse și cumva cu o expresie care judecă joaca celor doi (fata). Suntem în 2018 și aceasta este o reclamă pe televiziune, promovare a valorilor “tradiționale”.

Psihologia evoluționistă ne arată cum, de-a lungul timpurilor, bărbații au asigurat cele necesare supraviețuirii, iar femeile au avut grijă de copii și casă. Timpul a trecut, bărbații în puține cazuri întrețin în totalitate familia, însă femeile sunt în continuare cele care au grijă de casă și copii (mă refer la majoritate, pentru că există și excepții, chiar în creștere).

Femeile din ziua de astăzi trebuie: să se îngrijească (epilat, coafat, “mani-pedi”, ales haine/ținute etc), să lucreze – și își doresc din ce în ce mai mult un impact cu sens al muncii lor, să aloce timp pentru cuplu, să aibă grijă de casă – design interior, întreținut, să crească 1-2 copii, să gătească și să calce, să păstreze relațiile cu prietenii, să aibă timp pentru ele, pentru sănătate și pasiuni / hobby-uri. M-aș opri aici.

O zi are 24 de ore. În cel mai fericit caz, 8 sunt de somn, dar realitatea spune că femeile dorm mai puțin din lipsă de timp sau prea multe preocupări. Profesorul Jim Horne afirmă chiar că femeile au nevoie de 20 de minute în plus de somn datorită/din cauza multitudinii de task-uri și diversității lor de pe parcursul unei zile.

Din cele 16 ore rămase, 10 sunt pentru job și transport la și de la job. Restul de 6h pe zi, o femeie trebuie să “rezolve” toate activitățile de care spuneam mai sus. Ce nu am mai adăugat este timpul de făcut nimic! Timpul în care stai fără nici un obiectiv și să fii pur si simplu, aspect care pentru psihic este esențial. Acest timp este un mare lux pe care puține femei și-l alocă.

Când o femeie este într-o relație de cuplu, reflexele ei invățate de-a lungul timpului și transmise din generație în generație, o împing să aibă natural grijă de bărbatul de lângă ea: se asigură că el este bine și încearcă să îi ofere confortul de care are nevoie sau pe care îl cere și, între timp, face tot felul de activități care să țină la nivel satisfăcător cât mai multe din ariile de care are grijă.

Nu spun că este cazul tuturor femeilor, nu spun că bărbații, mai nou, nu contribuie la îngrijirea casei și copiilor, însă chiar și așa,  femeile sunt mai mereu contra-timp în tot ce fac. Această stare de grabă este generatoare de stres, care nu face decăt să hrănească un cerc vicios menit să îngreuneze și mai mult situația.

Pasiunile sunt foarte importante. Doar că în mersul zilnic al lucrurilor, activitățile importante pot scădea în listă din cauza urgenței. Aceasta este realitatea și sunt puține lucruri pe care le putem schimba în afara noastră.

Doamnelor, sunt însă câteva aspecte asupra cărora avem control, de care să ținem cont și care să ne ajute pentru viața pe care ne-o dorim:

  • prioritizare! Nu poți avea tot, tot timpul. În funcție de perioada vieții tale în care te afli, prioritizezi anumite tipuri de activități. Dacă abia ai intrat într-o relație în care te simți bine, este normal să aloci mai mult timp aici. Dacă abia ai început o nouă carieră, vei petrece mai mult timp la job și citind despre domeniul în care vrei să te dezvolți. Important este să te gândești și să iei decizia fermă de a prioritiza pentru o perioadă anumite tipuri de activități și să te ții de hotărâre. Tentații și presiuni sunt foarte multe, însă importanța pe care o dai lucrurilor vine din tine! Stephen Covey vorbește despre importanță și urgență și controlul este la tine în funcție de importanța pe care o aloci activităților. Vă îndemn să faceți o analiză pe important/urgent a ceea ce se întâmplă acum în viața voastră și să luați decizii, să faceți acțiunile care susțin prioritizările!
  • spune “nu”! A spune “Da” pentru ceea ce este important pentru tine înseamnă “Nu” pentru altele/alții. Când iei deciziile de care spuneam mai sus, tăria de a le menține vine din respectul față de sine. Nu îți poate oferi nimeni respect până când tu nu o faci.
  • linistește-te! Nu îți mai face atâtea griji în legătură cu ce cred/spun/simt alții. Fiecare este responsabil de el și trebuie să își asigure supraviețuirea. Atât timp cât tu nu ești bine, nu poți aduce ce îți dorești în viața ta și a altora. În cuplu și în relația cu copii acest aspect este cel mai vizibil: părinții nefericiți nu pot crește copii fericiți, la fel cum un partener nefericit nu poate contribui prea mult la fericirea celuilalt! Sacrificiul de sine care duce la privarea de foarte multe lucruri este o rețetă care s-a demonstrat că nu funcționează. Părinții noștri nu au știut mai bine, însă noi știm și putem acționa diferit.
  • PUNE ÎN PRACTICĂ!! Să știi nu înseamnă nimic atât timp cât nu schimbi comportamentul! Aud de foarte multe ori și la terapie și în workshop-uri: “da, da, știu.” Întrebarea mea este: “Cu ce te ajută dacă doar știi?”. Ne place să descoperim rațional foarte multe lucruri, să avem momente de “AHA!”, să discutăm despre ele și să ne plângem că ele “nu se întâmplă”. Lucrurile nu SE întâmplă, ci le faci, le pui în practică. Apoi vei vedea că SE și schimbă. Doar prin acțiune poți face diferența și este valabil în orice domeniu!

Am simțit nevoia de această continuare pentru că mă uit în jur și văd multă grabă și înghesuială de activități. Avem nevoie și noi, femeile, de tihnă, de momente de respiro pentru a putea merge echilibrat mai departe. Avem nevoie să reînvățăm să trăim împreună într-un moment în care rolurile tradiționale au fost date peste cap de realitate. Avem nevoie să ne privim mai întâi ca oameni și abia apoi ca femei și bărbați.

1 thought on “Am primit o altfel de întrebare: “De ce femeile nu au hobby-uri?” – continuare”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top